—  Terms of Service —

Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

​Notice

The Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) whic hregulates the processing of personal data in commercial transactions apply to Curlec Sdn Bhd (“Company”, “our”, “us” or “we”) as a data user. This written notice (“Notice”) is issued to inform you of how we may use and process your personal data. For the purposes of this written notice, the terms “personal data” and “processing” (including other related terms) shall have the same meaning as prescribed in the PDPA.

By providing your personal data to us, using our services and/or products including any software applications or demos made available by us or continuing access to our website at www.curlec.com and/or any other website owned by us, you declare that you have read and understood this Notice and agree to us processing your personal data in accordance with this Notice.

It is obligatory that you supply us with your personal data where relevant. If you fail to supply us with such personal data, we may not be able to process and/or disclose your data for the purposes as provided below.​

1. Your personal data includes, where applicable:​a. Personal details (name, age, gender, identity card number or passport number, and where applicable, corporate entity/organization registration number etc);
b. Contact details (home and office address, email address, telephone and handphone number, facsimile number);
c. Social media details (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, etc);
d. Other relevant information which we may require from you to consider your request and/or participation in any of our products and/or services; and
e. Information from third parties and information in the public domain (government departments or agencies, public registries, credit reporting agencies, websites, publications, etc).​

2. Your personal data may be used and processed for one or more of the following purposes:
​a. To provide products and/or services to you, administer and give effect to your commercial transactions with us, or perform any contract which you or your principal may have entered with us, including preparing any documentation relevant to the aforesaid transactions and contracts
b. To communicate with you
c. To identify your location
d. To enable us to customize our advertising
e. To market and promote products and/or services
f. To provide you with information about our products and/or services (including by way of SMS, phone call, email, fax, mail, social media or any other reasonable communication channels)
g. To send you electronic announcements, seasonal greetings, invitations and newsletters
h. For our internal records;
i. To identify you (including publishing your name and photograph) when you participate in any events/activities organized by us
j. For research, analysis and improvement, including conducting market research or surveys, internal marketing analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns and choices, planning and statistical and trend analysis in relation to our products and/or services
k. For internal investigations, audit or security purposes
l. For compliance with legal and regulatory obligations
m. To conduct credit reference checks and establish your credit worthiness where necessary;
n. To perform our core operational services
o. To administer and respond to request, queries, complaints and legal issues
p. To facilitate your participation in and our administration of, any events, including meetings, seminars, conferences, talks, road shows, contest, promotions or campaigns
q. For any other purpose that is incidental or in furtherance to the above purposes

3. Your personal data is collected from various sources, including information from yourself, third parties and the public domain. Your personal data may also be collected:
a. Through your usage of our services and/or its interactive tools and services;
b. From certain applications and software made available by us, whether in the form of
mobile application or otherwise, which you download and install, and which may receive and collect information transmitted from your computing device for the purpose of providing you with our products and/or services;
c. Through cookies on our website, website analytics services and other tracking technology; and
d. Through meetings, events, seminars, conferences, talks, road shows, and customer satisfaction surveys organised and/or sponsored by us.

4. Your personal data may be disclosed to the following parties who, where relevant:
a. Our group of companies (including holding company, subsidiaries, associated companies, and related companies as defined in the Companies Act 2016)
b. Government agencies, local authorities, non-government agencies
c. Our professional advisors (including legal firms and auditors), vendors, suppliers, agents, contractors, service providers (including data centres, storage facilities and records management service providers), training providers, business partners, insurance companies, banks and/or financial institutions, within or outside Malaysia
d. Your immediate family members and/or emergency contact person as may be notified to us from time to time
e. The general public when you become a winner in a contest, participate in our events, conferences, talks and seminars by publishing your name, photographs and other personal data without compensation for advertising or publicity purposes
f. Any third party (and its adviser or representatives) in connection with any proposed or actual reorganisation, merger, sale, consolidation, acquisition, joint venture, assignment, transfer, funding exercise or asset sale relating to any portion of the Company
g. Any person under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep your personal data confidential
h. Such parties as may be required by law, court, regulator or legal process to disclose
i. Such parties as may be permitted under the laws of Malaysia
j. Our successor in title
k. Any other person which we may deem necessary

5. While we endeavour to implement technical, physical, electronic and/or procedural security measures to safeguard against the unauthorised or unlawful processing of, destruction or accidental loss of, damage or alteration to, and unauthorised disclosure of your personal data, and will make reasonable updates to our security measure from time to time, please be aware that the internet is not always secure medium. Communications over the internet such as emails are no secure unless encrypted. Your communications may be routed through a number of countries before being delivered. We cannot and do not accept responsibility for any unauthorised access or interception or loss of personal data that is beyond our reasonable control.

​6. As our information technology storage facilities and servers may be located outside Malaysia (whether for disaster recovery or otherwise), your personal data may be transferred to places outside Malaysia. In addition, your personal data may also be transferred out of Malaysia in connection with any of the above purposes (if applicable). You understand and allow the said transfer of data outside of Malaysia.​

7. Unless informed otherwise by you, we assume that the information you provide us is accurate, complete, up-to-date and not misleading, and that you have obtained the necessary consent and authorization to disclose such information. To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family member, spouse, other dependents and/or other individuals, you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Notice. In respect of minors or individuals not legally competent to give consent, you confirm that you are the parent or guardian or person who has parental responsibility over them or the person appointed by court to manage their affairs or that they have appointed you to act for them to consent on their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Notice.

​8. You have the right to request access to and request correction of your personal data, subject to payment of the fees prescribed in the First Schedule (Regulation 2) of Personal Data Protection (Fees) Regulations 2013. In accordance with the PDPA, we reserve the right to refuse to comply with your request for access or correction to your personal data for the reasons permitted under the law, in which case we will inform you of our refusal and the reason(s) thereto.​

9. Subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data, you may contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data (including any request to limit the processing and use of your personal data, for example, to stop receiving marketing and promotional materials or be contacted for marketing purposes), through the following contact details:​

Address:
Privacy Policy, Technical Support Department
Curlec Sdn Bhd
Unit 5-01, Level 5, Tower A
The Vertical Business Suite
Bangsar South
No. 8 Jalan Kerinchi
59200 Kuala Lumpur
Malaysia

Email: privacypolicy@curlec.com (copy to info@curlec.com)​

10. We reserve the right to update and amend this Notice from time to time. We will notify you of any amendments via announcements on our website or other means as we may determine.​ 11. Pursuant to the PDPA, we provide this Notice in both English and Bahasa Malaysia. In case of any inconsistencies between these two, the English version shall prevail.

 

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010​

NOTIS



Curlec Sdn Bhd (“Syarikat” dan “kami”) adalah tertakluk kepada prinsip perlindungan data peribadi di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “PDPA”), untuk mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial. Terma-terma “data peribadi”, “pemprosesan” dan “transaksi komersial” mempunyai maksud sepertimana yang ditakrifkan dalam PDPA.

Melalui pengemukaan data peribadi anda kepada kami, pengunaan perkhidmatan dan/atau produk kami termasuklah apa-apa aplikasi perisian atau demo yang disediakan oleh kami atau pengaksesan laman web kami di www.curlec.com dan/atau mana-mana laman web lain yang dimiliki oleh kami, kami mengisytiharkan bahawa anda telah membawa dan memahami Notis ini dan bersetuju kepada pemprosesan data peribadi anda oleh kami menurut Notis ini.

Anda diwajibkan untuk memberikan kepada kami data peribadi anda. Sekiranya anda gagal untuk memberikan data peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memproses dan/atau menzahirkan data peribadi anda bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di bawah.

​1. Data peribadi anda termasuk:​
a. Butir-butir peribadi (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan atau paspot, dan di mana berkaitan, nombor pendaftaran syarikat atau organisasi);
b. Butir-butir perhubungan (seperti alamat rumah dan pejabat, emel, nombor telefon dan telefon bimbit, nombor faks)
c. Butir-butir media social (seperti Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn)
d. Maklumat lain yang kami mungkin perlu daripada anda untuk mempertimbangkan permintaan anda dan/atau penyertaan anda dalam mana-mana produk dan/atau perkhidmatan kami; dan
e. Maklumat daripada pihak ketiga dan maklumat dalam domain awam (jabatanjabatan atau agensi-agensi kerajaan, pejabat pendaftaran awam, agensi laporan kredit, laman web, penerbitan)​

2. Data peribadi anda mungkin diguna dan diproses bagi satu atau lebih daripada satu tujuantujuan yang berikut:​
a. Untuk menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, mentadbir dan memberi kesan kepada transaksi-transaksi komersial dengan kami, melaksanakan apa-apa kontrak yang dimasuki oleh anda atau prinsipal anda dengan kami, termasuklah penyediaan apa-apa dokumentasi yang berkenaan kepada transaksi atau kontrak tersebut
b. Untuk menghubungi anda
c. Untuk mengenalpasti lokasi anda
d. Untuk membolehkan kami untuk menyesuaikan pengiklanan kami
e. Untuk memasarkan dan mempromosikan produk dan/atau perkhidmatan
f. Untuk memberikan anda maklumat tentang produk dan/atau perkhidmatan kami (termasuklah melalui SMS, telefon, emel, faks, mel, media social atau saluran komukasi lain yang munasabah)
g. Untuk menghantar pengumuman elektronik, ucapan bermusim, pelawaan dan surat berita
h. Untuk rekod dalaman kami;
i. Untuk mengenalpasti anda (termasuklah memaparkan nama dan foto anda) apabila kami memasuki apa-apa acara / activiti yang dianjurkan oleh kami
j. Untuk penyelidikan, analisa dan penambahbaikan, termasuklah menjalankan penyelidikan pasaran atau kaji selidik, analisis pasaran dalaman, activiti pemprofilan pelanggan, analisis atas corak dan pilihan pelanggan, perancangan dan analisis statistic dan trend tentang produk dan/atau perkhidmatan kami
k. Untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan sekuriti
l. Untuk mematuhi apa-apa kehendak undang-undang atau kawal setia
m. Untuk membuat semakan rujukan kredit dan mengenalpasti kelayakan kredit anda
n. Untuk melakukan perkhidmatas teras operasi
o. Untuk mengendali dan membalas kepada permintaan, aduan dan isu undangundang
p. Untuk mengendali penyertaan anda dalam dan pentadbiran kami atas apa-apa acara, termasuklah mesyuarat, seminar, persidangan, ceramah, road show, pertandingan, promosi dan kempen
q. Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan dengan atau berlanjutan daripada tujuan yang dinyatakan di atas

3. Data peribadi anda dikumpulkan daripada pelbagai sumber, termasuk maklumat daripada diri anda, pihak-pihak ketiga dan domain awam. Data peribadi anda juga mungkin dikumpul:
a. Melalui pengunaan perkhidmatan kami dan/atau peralatan dan perkhidmatan interaktifnya;
b. Daripada aplikasi dan perisian tertentu yang disediakan oleh kami, dimuat turun dan dipasang oleh anda, dan yang mungkin menerima dan mengumpul maklumat yang dihantar daripada peranti anda bagi tujuan memberi produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda;
c. Melalui cookies di dalam laman web dan perkhidmatan analisa laman web dan teknologi pengesanan lain; dan
d. Melalui mesyuarat, acara-acara, seminar, ceramah, persidangan, road show dan kaji selidik kepuasan pelanggan yang dianjurkan atau ditajakan oleh kami.​

4. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak-pihak berikut, mana-mana yang berkenaan:-​
a. Kumpulan syarikat-syarikat kami (termasuklah syarikat induk, syarikat, anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu, dan syarikat-syarikatberkaitan sebagaimana yang ditakrifkan di dalam Akta Syarikat 2016)
b. Agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa tempatan, dan agensi-agensi bukan kerajaan
c. Penasihat profesional kami (termasuklah firma guaman dan juruaudit), pembekalpembekal perkhidmatan (termasuklah pusat data, kemudahan penyimpanan dan pembekal perkhidmatan pengurusan rekod), penyedia latihan, rakan-rakan perniagaan, vendor dan kontraktor kami, syarikat insurans, bank dan/atau institusi kewangan, dalam atau luar Malaysia
d. Keluarga terdekat anda dan/atau orang hubungan kecemasan, yang dimaklumkan oleh kamu dari semasa ke semasa
e. Orang awam sekiranya anda menang sesuatu pertandingan, memasuki acara-acara, persidangan, ceramah dan seminar kami, dengan memaparkan nama, foto dan data peribadi anda yang lain tanpa memberi apa-apa pampasan bagi tujuan pengiklanan atau publisiti
f. Pihak-pihak ketiga (dan penasihat atau wakilnya) berkenaan dengan sebarang penyusunan semula, penggabungan, jualan, penyatuan, pemerolehan, usaha sama, penugasan, pemindahan, latihan pembiayaan atau jualan asset berkenaan dengan apa-apa bahagian Syarikat.
g. Sesiapa yang di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah mengakujanji supaya merahsiakan data peribadi anda
h. Pihak-pihak lain sepertimana yang dikehendaki oleh undang-undang, mahkamah, pengawal selia atau proses undang-undang yang memerlukan penzahiran
i. Pihak-pihak lain yang dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia
j. Mana-mana pihak yang mana kami fikirkan perlu

5. Walaupun kami berusaha melaksanakan langkah-langkah keselamatan secara teknikal, fizikal, elektronik dan/atau prosedur untuk mengelakkan pemprosesan, pemusnahan, penghilangan, kerosakan, pemindaan dan pendedahan data peribadi anda tanpa kebenaran, dan akan mengambil langkah-langkah munasabah supaya mengemaskinikan langkahlangkah keselamatan kami dari semasa ke semasa, sila faham bahawa internet bukan selalu suatu medium yang selamat. Komunikasi melalui internet sepert emel adalah tidak selamat melainkan ianya disulitkan melalui ‘encryption’. Komunikasi anda mungkin dihalakan melalui beberapa negara sebelum disampaikan. Kami tidak boleh dan tidak menerima apa-apa tanggungjawab atas apa-apa akses tanpa kebenaran atau pemintasan atau kehilangan data peribadi yang berada di luar kawalan kami.​

6. Sedangkan perkhidmatan penyimpanan informasi teknologi dan server kami mungkin terletak di luar Malaysia, data peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia. Selain daripada itu, data peribadi anda mungkin juga akan dipindahkan keluar dari Malaysia berhubung dengan mana-mana Tujuan-Tujuan (jika terpakai). Anda faham dan memberi kebenaran untuk pemindahan tersebut.​

7. Melainkan jika anda memaklumkan kami yang sebaliknya, kami akan menganggap bahawa maklumat-maklumat yang telah anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, terkini dan tidak mengelirukan, dan bahawa anda telah memperolehi persetujuan dan kebenaran yang seperlunya untuk menzahirkan maklumat-maklumat tersebut. Setakat mana anda telah mengemukakan (atau akan mengemukakan) data peribadi mengenai ahli keluarga, suami isteri, tanggungan anda dan/atau individu-individu lain, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan (atau akan menjelaskan) kepada mereka data-data peribadi yang akan dikemukakan kepada dan diproseskan oleh kami, dan anda membuat waran dan representasi bahawa anda telah mendapatkan kebenaran mereka untuk pemprosesan (termasuklah pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka menurut Notis ini. Berkenaan dengan individu belum dewasa, anda mengeasahkan bahawa anda adalah ibu bapa atau penjaga atau orang yang mempunyai tanggungjawab ibu bapa atas mereka atau orang yang telah dilantikkan oleh mahkamah untuk menguruskan urusan mereka atau telah dilantik pleh mereka untuk bertindak atas pihak mereka untuk memberi kebenaran atas pihak mereka kepada pemprosesan (termasuklah pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka menurut Notis ini.

​8. Anda mempunyai hak untuk mengakses kepada dan meminta pembetulan terhadap data peribadi anda, tertaluk kepada bayaran fi menurut Jadual Pertama (Peraturan 2) Peraturanperaturan Perlindungan Data Peribadi (Fi) 2013. Selaras dengan PDPA, kami berhak untuk tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke atas data peribadi anda atas sebab-sebab yang dibenarkan di bawah undang-undang, di mana kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasanalasannya.​

9. Tertakluk kepada hak-hak kami untuk bergantung kepada apa-apa pengecualian statutori untuk mengumpul, mengguna dan mendedahkan data peribadi anda, anda boleh hubungi kami melalui butir-butir penghubungan di bawah jika anda ingin membuat pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuklah apa-apa permintaan untuk mengehadkan pemprosesan atau pengunaan data peribadi anda, misalnya untuk menghentikan penerimaan bahan-bahan promosi atau dihubungi bagi tujuan pemasaran):-

Alamat:​
Privacy Policy, Technical Support Department
Curlec Sdn Bhd
Unit 5-01, Level 5, Tower A
The Vertical Business Suite
Bangsar South
No. 8 Jalan Kerinchi
59200 Kuala Lumpur
Malaysia

Emel: privacypolicy@curlec.com (salinan kedua kepada info@curlec.com)​

10. Kami merizabkan hak untuk mengemaskini dan memindah Notis ini dari semasa ke semasa. Kami akan memaklumkan anda sekiranya terdapat apa-apa pemindahan, sama ada melalui pengumuman di laman web kami, atau melalui cara-cara lain yang akan ditentukan oleh kami.​

11. Kami menyediakan Notis ini di dalam versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Jika terdapat sebarang ketidakselarasan di antara dua versi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Find out if Curlec works for you!

Schedule a Free Demo now by entering your contact details below.

Email: hello@curlec.com |  Tel: +603 7629 5701   | Unit 05-01, Tower A, Vertical Business Suite Avenue 3, Bangsar South 59200, KL.

© 2021 by Curlec Sdn. Bhd